Høj efterspørgsel efter digitale kompetencer
Digitale kompetencer blev efterspurgt i knap 24% af alle jobopslag i 2024 i Trekantområdet. Det indikerer en høj grad af digitalisering i Trekantområdet, som dog overgås af Hovedstads- og Aarhusområdet. Den større efterspørgsel efter digitale kompetencer i Hovedstaden og Aarhus er drevet af efterspørgslen efter de specialiserede IT-kompetencer og hænger bl.a. sammen med at man i disse områder har en større koncentration af specialiserede IT-virksomheder.
I 2024 blev der efterspurgt digitale integratorkompetencer i 1 ud af 5 jobopslag fra virksomheder i Trekantområdet. Det er på niveau med efterspørgslen i Hovedstads- og Aarhusområderne, samt over Odense- og Aalborgområderne. Digitale integratorkompetencer er kompetencer som kobler det digitale med andre faglige kompetencer eller områder af forretningen, fx anvendelse af digitale værktøjer til produktion, marketing eller bogføring. Den høje efterspørgsel efter digitale integratorkompetencer indikerer et bredt fokus på digitalisering i virksomhederne i Trekantområdet og at det digitale er integreret mange steder i virksomhederne. Det er særligt en stor efterspørgsel efter digitale integratorkompetencer i industrien, som trækker den samlede efterspørgsel efter digitale integratorkompetencer op i Trekantområdet.
Efterspørgslen efter digitale integratorkompetencer er steget siden 2020, hvilket kan hænge sammen med en stigende digitalisering af forretningsgange i forbindelse med bl.a. Covid-19-krisen. Denne tendens ses på tværs af storbyområderne på nær Hovedstadsområdet hvor at andelen af jobopslag, der efterspørger digitale integratorkompetencer er faldet lidt.
I 2024 blev der efterspurgt digitale specialistkompetencer i 4% af jobopslagene fra virksomheder i Trekantområdet. Det er på niveau med Odense- og Aalborgområderne, men under Hovedstads- og Aarhusområderne. De digitale specialistkompetencer er de dybe digitale kompetencer, der har fokus på udvikling og drift af IT. Efterspørgsel efter digitale specialistkompetencer indikerer, at der arbejdes med digitale systemer i virksomhederne og det siger også noget om kompleksiteten i disse. Den større efterspørgsel efter digitale specialistkompetencer i Hovedstaden og Aarhus hænger derfor bl.a. sammen med at man i disse områder har en større koncentration af specialiserede IT-virksomheder.
Efterspørgslen efter de digitale specialistkompetencer er ikke steget på samme måde som efterspørgslen efter integratorkompetencer er steget de seneste 10 år. Dette indikerer at digitaliseringen i virksomhederne især sker i form af en udbredelse af det digitale til flere områder af forretningen, i højere grad end at der ansættes flere specialister som skal arbejde fokuseret med det digitale.
Om digitale kompetencer
Efterspørgslen efter digitale kompetencer i jobopslag siger noget om digitaliseringsgraden i virksomhederne. Der skelnes mellem to typer af digitale kompetencer. De digitale integratorkompetencer er dem, som ofte står for koblingen mellem det digitale og forretningen. Efterspørgsel efter digitale integratorkompetencer indikerer et bredere fokus på digitalisering og at det digitale er integreret flere steder i virksomhederne. De digitale specialistkompetencer er de dybe digitale kompetencer, der har fokus på udvikling og drift af IT. Efterspørgsel efter digitale specialistkompetencer indikerer, at der arbejdes med digitale systemer i virksomheden og det siger også noget om kompleksiteten i disse. Definitionen af digitale integrator- og specialistkompetencer er udviklet af HBS Economics bl.a. i samarbejde med Digital Dogme. Data stammer fra HBS Economics' database HBS-Jobintel, som indeholder hovedparten af offentligt tilgængelige online jobopslag i Danmark fra 2007 og frem koblet med data fra bl.a. CVR-registret. Ved brug af statistiske metoder afdækkes bl.a. kompetencekrav til stillingen i jobopslag og digitale kompetencer identificeres.