Iværksætteri på niveau med andre storbyregioner
I Trekantområdet blev der i 2023 etableret omkring 4,5 nye virksomheder pr. 1.000 indbyggere i området. Dette er på niveau med de fleste andre storbyområder i Danmark, men overgås dog af Hovedstadsområdet, som har den markant højeste etableringsrate i Danmark. Dermed er indbyggerne i Trekantområdet omtrent lige så gode til at etablere nye virksomheder, som indbyggerne i områderne omkring Odense, Aarhus og Aalborg.
Set over de seneste 10 år, så var etableringsraten i Trekantområdet på sit højeste i 2021. Men i de seneste to år er tendensen til at starte nye virksomheder blevet lidt mindre. Et lignende billede ses i de andre storbyområder.
Overlevelsesevnen for nye virksomheder i Trekantområdet er på niveau, med virksomhederne i storbyområderne omkring Aarhus, Odense, og Aalborg. I Hovedstadsområdet er der en tendens til, at færre nye virksomheder overlever efter 3 og 5 år, end i de andre byområder – dette bliver dog opvejet af den meget høje etableringsrate i området.
Om etablering og overlevelse af virksomheder
Udviklingen i antallet af virksomheder i området siger noget om, hvor dynamisk erhvervslivet er. Dels, hvor mange nye virksomheder der blive etableret i området, og hvor længe virksomhederne overlever. Danmarks Statistik opgør antallet af reelt nye og reelt ophørte virksomheder. De korrigerer bl.a. for genstartede enheder; enheder, der er nye/ophørt som følge af afgivelse af arbejdssteder til andre firmaer; og enheder, der er nye som følge af modtagelse af arbejdssteder fra andre firmaer. Endelig frasorteres enheder, der ikke kan betragtes som reelt aktive, fordi de har for lille aktivitet. Statistikken giver dermed et mere retvisende billede af, hvor mange reelt nye virksomheder, der er i området end en opgørelse baseret alene på oprettelsen af nye CVR-numre.