back icon
Back arrow
Fakta & analyser

Udenlandsk arbejdskraft er vigtig for væksten

I 4. kvartal 2024 udgjorde udenlandske statsborgere godt 12% af lønmodtagerbeskæftigelsen i Trekantområdet – det svarer til knap 23.000 årsværk (fuldtidsstillinger). Det er lavere end i Hovedstadsområdet, men højere end i storbyområderne omkring Aarhus, Odense og Aalborg. Det er samme billede som i forrige kvartal. Udenlandsk arbejdskraft har dermed stor betydning for Trekantområdet.

Udenlandsk arbejdskraft udgør en støt stigende andel af lønmodtagerbeskæftigelsen i Danmark. Andelen er steget mest i Hovedstadsområdet (fra 10% til 17%), efterfulgt af Trekantområdet (fra 6% til 12%). I de øvrige storbyområder er andelen kun steget omkring 4 procentpoint. Dermed får udenlandsk arbejdskraft større og større betydning og er en væsentligt bidrager til den samlede beskæftigelsesvækst i området. I de sidste 10 år har udenlandske statsborgere således stået for omkring halvdelen af beskæftigelsesvæksten i Trekantområdet.

Udenlandske lønmodtagere i 4. kvartal, pct. af fuldtidsbeskæftigelse

Det er både EU/EØS-borgere og borgere fra lande uden for EU, som der er flere af i Hovedstadsområdet og i Trekantområdet, end i Odense-, Aarhus-, og Aalborgområdet.

Blandt EU/EØS-borgerne er der særligt mange statsborgere fra Polen, Rumænien og Tyskland, som arbejder i Trekantområdet. Tyske statsborgere, som arbejder i Trekantområdet, vil til dels være grænsependlere og Trekantområdets beliggenhed tæt på den tyske grænse er dermed medvirkende til den høje andel af EU/EØS-borgere blandt de beskæftigede.

I 4. kvartal 2024 der flere ukrainere end tyskere beskæftiget i Trekantområdet. Beskæftigelsen for ukrainere er steget stærkt ifm. at der er kommet flere ukrainere til området efter krigens udbrud i Ukraine.

Ser man specifikt på industrien, så er det mange af de samme lande, den udenlandske arbejdskraft stammer fra, som når man ser på tværs af alle erhverv. Polske statsborgere er endnu vigtigere i industrien, hvor de udgør hele 25% af den udenlandske arbejdskraft. Derudover er statsborgere fra engelsktalende lande vigtigere i industrien end i erhvervene generelt, herunder Storbritannien og USA.

Statsborgerskab for udenlandske lønmodtagere 4. kvt. 2024, pct. af fuldtidsbeskæftigelse

Om udenlandsk arbejdskraft

Udenlandsk arbejdskraft er her opgjort som udenlandske statsborgere med beskæftigelse i Danmark. Det er dermed en indikator for, i hvor høj grad virksomhederne anvender udenlandsk arbejdskraft, hvilket i høj grad vil hænge sammen med, hvor let det er for virksomhederne at få adgang til udenlandsk arbejdskraft. Tallene er opgjort på baggrund af jobindsats.dk’s lønmodtagerstatistik og omfatter således alle lønmodtagere, der ikke har dansk statsborgerskab, herunder grænsependlere, som bor i et andet land og arbejder i Danmark. Den udenlandske arbejdskraft er her opgjort i årsværk, dvs. antal fuldtidsstillinger, og er dermed renset for eventuelle forskelle i arbejdstid for dansk og udenlandsk arbejdskraft.