Projekter der har gjort en forskel for industrien i Trekantområdet
På arbejdsmarkeds- og uddannelsesområdet har vi gennem årene samarbejdet med en række relevante aktører, både lokale, regionale og nationale, om projekter, der kan styrke kompetenceforsyningen til erhvervslivet på kort og langt sigt. Sigtet har blandt andet været at styrke uddannelserne, fremme optaget på studierne og tiltrække medarbejdere til virksomhederne i Trekantområdet.
Nedenfor ses et udsnit af vores tidligere projekter.
Industrien som karrierevej 2.0
(1. januar 2019 – 30. juni 2022)
Projektet bygger bro mellem industrivirksomheder, gymnasier og de tekniske videregående uddannelser, med henblik på at sikre kompetenceforsyningen til industrien.
Målet er, at flere gymnasieelever vælger en videregående uddannelse inden for de såkaldte STEM-kompetencer (Science, Technology, Engineering, Mathematics).
Målgruppe: Gymnasieelever i Trekantområdet
Projektindhold:
- Undervisningsforløb med teknisk videregående uddannelser
- Undervisningsforløb med industrivirksomheder
- Virksomhedssamarbejde om sabbatårs job i industrien
- Mentorordning for maskinmesterstuderende
Projektet blev støttet af Region Syddanmarks uddannelsespulje.
Bæredygtig industri som karrierevej
(1. januar 2020 – 30. juni 2023)
Med afsæt i bæredygtig produktion vil projektet medvirke til at flere unge i Trekantområdet får interesse for de såkaldte STEM-kompetencer (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Målet er at flere unge vælger en faglært erhvervsuddannelse inden for dette område, som er meget efterspurgt af industrivirksomhederne i Trekantområdet.
Målgruppe: Grundskoleelever i 7-8. klasse, lærere og uddannelsesvejledere, virksomheder i Trekantområdet
Projektindhold:
- Målrettede undervisningsforløb og tæt samarbejde mellem folkeskoler og industrivirksomheder
- Kompetenceudvikling af lærere og uddannelsesvejledere
- Kompetenceudvikling af virksomheder
Projektet blev støttet af Region Syddanmarks uddannelsespulje.
Kvalificeret arbejdskraft til Fyrtårn Syd: Grøn energi og sektorkobling
(1. marts 2022 – 30. juni 2023)
En stor del af den grønne omstilling handler om grøn energi. Her har Sydjylland en særlig styrkeposition, men manglen på arbejdskraft med grønne kompetencer er en udfordring.
Derfor kommer vi med et projekt, som skal sikre kvalificeret grøn arbejdskraft med grønne kompetencer til Sydjylland på kort og langt sigt. Virksomhederne, der skal sikre Danmarks omstilling til mere grøn energi, ligger nemlig i Sydjylland.
Projektindhold:
- De videregående uddannelsers kandidater skal matche virksomhedernes behov for kompetencer til at drive den grønne omstilling
- Der skal uddannes flere faglærte og ufaglærte specialister, fordi manglen er kritisk, da det er dem, som f.eks. skal installere ladestandere og vindmøller.
- Virksomhedernes ansatte skal have et kompetenceløft, blandt andet digitalt, for at kunne arbejde med grøn teknologi.
- Sidst, men ikke mindst, vil vi tiltrække internationale profiler indenfor grøn energi og sektorkobling til de sydjyske virksomheder.
Trekantområdet indgår i et partnerskab med Copenhagen Capacity, Business Esbjerg, work-live-stay, UdviklingsRåd Sønderjylland, Syddansk Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Aalborg Universitet og Center Danmark.
Projektet er finansieret med 15,4 millioner kr. som et led i EU´s reaktion på COVID-19-pandemien og samlet er det et projekt til 18,1 millioner kr.
Videns- og projekthuset work-live-stay er overordnet ansvarlig for projektet der løber fra marts 2022 til juni 2023.
Kontakt: Louise Willie (lowil@trekantomraadet.dk eller 2480 5780), hvis du gerne vil vide mere.
Erhvervskandidat: Uddannelse af ingeniører i Trekantområdets produktionsvirksomheder
(1. januar 2019 – 31. december 2021)
Erhvervskandidatprojektet skal sikre flere civilingeniører til Trekantområdets virksomheder. Projektet består af en 4-årig deltidskandidatuddannelse i Operations Management på SDU kombineret med deltidsansættelser af de civilingeniørstuderende i virksomheder i Trekantområdet, som Trekantområdet Danmark er ansvarlig for at finde.
Målgruppe: Bachelorer og diplomingeniører samt virksomheder i Trekantområdet
Projektindhold:
- Rekruttering af produktionsvirksomheder
- Rekruttering af kandidater til den nye erhvervskandidatuddannelse
- Matchmaking mellem virksomheder og kandidater
- Mentorordning
Erhvervskandidatuddannelsen er et samarbejde mellem SDU og Trekantområdet Danmark og realiseres med 2,2 mio. støtte fra Den Europæiske Social Fond.
Talent til Danmark
(1. december 2019 – 30. september 2022)
Trekantområdet deltager i et nationalt projekt, ledet af Copenhagen Capacity, der arbejder for at tiltrække international, højtspecialiseret arbejdskraft til danske virksomheder og udbrede gode erfaringer og resultater med at tiltrække højtuddannet, udenlandsk arbejdskraft til alle dele af Danmark.
Projektindhold:
- Digitale tiltrækningsforløb understøttet af udvalgte events på platformen “State of Denmark”
- Introduktionsforløb til udenlandske medarbejdere
- Information og introduktionsforløb for danske virksomheder
- Fastholdelse af internationale studerende
Dansk Fødevareakademi
(afsluttet marts 2022)
Gennem kompetenceløft bidrager Dansk Fødevareakademi til at brancherne når deres fulde vækstpotentiale. Dansk Fødevareakademi bringer relevante finansieringsmuligheder i spil, så virksomheden får det højest mulige kompetenceløft for færrest mulige midler.
Målgruppe: restaurations- og fødevarevirksomheder i Danmark.
Partnerne: Dansk Fødevareakademi er et af flere brancheakademier i programmet Vækstrettet Kompetenceudvikling under Erhvervshus Fyn.
Partnerne bag Vækstrettet Kompetenceudvikling er Erhvervshus Fyn, ODENSE Robotics, MARLOG, WE BUILD DENMARK og UdviklingVejen i tæt samarbejde med Trekantområdet Danmark.
Programmet blev støttet af Syddansk Vækstforum og Den Europæiske Socialfond og løb frem til udgangen af marts 2022.