Gymnasieelever fik forsmag på grønne karrieremuligheder i Trekantområdet
Der blev spurgt, lyttet, fremvist og quizzet på livet løs, da 2.Y fra Rødkilde Gymnasium i Vejle blev budt inden for til Grøn Karrieredag på forsyningsvirksomheden GEV, der leverer el, vand, varme og fibernet til forbrugerne i Grindsted.
Det var netop dét, der var meningen med besøget – at de unge mennesker skulle blive klogere på job- og uddannelsesmuligheder inden for den grønne omstilling.
Og selv om GEV er en mindre virksomhed med knap 40 ansatte, så var der alligevel mange forskellige fagligheder og jobtyper at blive inspireret af – og masser af grøn omstilling i GEV’s virke.
Jobdating med ansatte
I mindre grupper jobdatede gymnasieeleverne sig gennem snakke med en kunderådgiver, en datamedarbejder, en udviklingsmedarbejder, en HR-medarbejder og en maskinmester, som du kan møde her.
Og spørgelysten blandt gymnasieeleverne var stor:
”Hvordan tjener GEV penge på at handle med el?”
”Var det svært at gå fra uddannelsen til dit første job?”
”Kan man skifte fra én karrierevej til en anden karrierevej i jeres virksomhed?”
Én af medarbejderne, som eleverne mødte under jobdatingen var udviklingschef Martin Østergaard, der er uddannet i ressource management på SDU.
Han fortalte blandt andet om, hvordan han arbejder med energioptimering, grønnere brændsler og oprensning af forurening.
Den grønne omstilling trækker
Da jobdatingen blevet ringet af for sidste gang, stod programmet på en fællessession med quiz og dialog om, hvad klimaforandringer og grøn omstilling betød for gymnasieeleverne. Og ikke mindst hvad de havde fået ud af besøget.
- Det har været spændende at høre om de forskellige muligheder, der er i GEV og de mange forskellige kompetencer, der er brug for, sagde Nicholas Vagtel, der selv overvejer at læse biologi efter gymnasiet.
For Freja Røjgaard betyder den grønne omstilling også noget for hendes kommende valg af uddannelse og job.
- Jeg tror, vi er mange, der ønsker at bidrage til den grønne omstilling, når vi skal vælge uddannelse og job. Det gør jeg selv, sagde Freja Røjgaard, der overvejer at læse noget med biologi, natur eller klima.
Det vigtigste udbytte som både Freja Røjgaard og hendes klassekammerat Maria Bebe Hansen tog med sig hjem fra GEV havde dog ikke noget med grøn omstilling at gøre:
- Den vigtigste læring, som jeg tager med mig hjem er, at det er helt ok at vælge ”forkert”. Altså, at man sagtens kan skifte spor og ændre retning på sin karriere i virksomheden, sagde Maria Bebe Hansen, der endnu ikke har besluttet sig for sin uddannelsesvej.
FAKTA
Grønne Karrieredage er en af de ungerettede aktiviteter i et projekt, der skal være med til at sikre, at vi i Syddanmark har arbejdskraft nok til den grønne omstilling, der kommer til at fylde mere og mere i de kommende år.
Projektet hedder ”Kvalificeret arbejdskraft til Fyrtårn Syd: Grøn energi og sektorkobling” – og er finansieret af EU’s Socialfond og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.
Projektet drives af blandt andre: work-live-stay, Business Esbjerg, Udviklingsråd Sønderjylland og Trekantområdet Danmark.