SDU TEK afviser ikke tilstedeværelse i Trekantområdet
Som institutleder på SDU’s Institut for Mekanik og Elektronik – og tidligere udviklingsdirektør i flere industrivirksomheder i Trekantområdet – følger Thomas Buhl den politiske diskussion om udflytning af flere uddannelser til flere byer i Danmark med interesse.
Er det et greb, der måske kunne være med til at afhjælpe ingeniørmanglen i Trekantområdet?
- Man skal nok spørge sig selv, om det er vigtigst, at der er en ingeniøruddannelse i Trekantområdet, eller om det er vigtigst, at de nyuddannede ingeniører kommer til Trekantområdet efter endt uddannelse, siger Thomas Buhl.
På den korte bane mener han, at der er flere redskaber i værktøjskassen, der kan afhjælpe ingeniørmanglen i Trekantområdet:
- Som det er i dag, foregår 15% af praktikforløbene fra vores uddannelser i virksomheder i Trekantområdet. Så fødekæden til virksomhederne er der. Men den kan givetvis øges. For eksempel ved at virksomhederne øger antallet af praktikophold eller ved at flere virksomheder og studerende benytter sig af muligheden for at tage en fireårig overbygningsuddannelse på lønnet deltid i en virksomhed – den ordning der hedder erhvervskandidat. Men det kan givetvis også gavne fødekæden, hvis vi fra SDU’s side for eksempel laver Summer Schools eller dedikerede efteruddannelsestilbud i Trekantområdet, siger Thomas Buhl.
På den lange bane kan Thomas Buhl godt forestille sig en ingeniøruddannelse i Trekantområdet, hvis flere forudsætninger bliver opfyldt:
- På SDU’s Tekniske Fakultet er vi ikke afvisende over for tilstedeværelse i Trekantområdet. Men udfordringen er dobbelt: Det er både meget dyrt, og samtidig vil det kræve en kæmpe opbakning fra virksomhederne i Trekantområdet. Hvis der både er penge og opbakning, er der stadig en lang proces for os med at ansøge ministeriet om lov, siger Thomas Buhl.